FLORES Juridisch Advies is een adviesbureau opererend in heel Spanje vanuit de Costa Blanca, provincie Alicante, opgericht door mr. Samuel C.R. Totays. Samuel Totays is jurist, opgeleid in het Nederlands Recht. Daarnaast heeft hij kennis van het Spaanse Recht. Deze combinatie stelt hem in staat zijn cliënten het beste van twee juridische werelden te bieden.

Zijn juridische expertise bestrijkt o.a. de gebieden van het contractenrecht, erfrecht en het huurrecht. De afgelopen jaren heeft Samuel Totays zich met name toegelegd op de volledige afwikkeling van nalatenschappen van Nederlanders met een (tweede) woning in Spanje.

Speciale aandacht is er voor de aangifte van de Spaanse erfbelasting bij overlijden.

Samuel Totays heeft kennis van alle erfbelasting/schenkingsbelasting systemen in Spanje op nationaal en op deelstaatniveau.


Samuel Totays adviseert bij het maken van testamenten en wordt gevraagd door Nederlandse notarissen om een second opinion bij het concipiëren van testamenten en/of over het (Spaans) erfrecht in het algemeen.

Hij heeft zich gespecialiseerd in de juridische begeleiding van de aan- en verkoop van Spaans onroerend goed - (het maken en beoordelen van koop-verkoopcontracten) - en op het gebied van (ver-)huurcontracten voor Spaans onroerend goed.


Samuel Totays heeft na zijn studie Nederlands Recht (1997) als juridisch adviseur gewerkt in het (internationale) bedrijfsleven en bij de overheid.

In 2004 is vanuit Nederland de advisering gestart op het gebied van het erfrecht/successierechten en het contractenrecht (koop/verkoop & huur/verhuur van Spaans onroerend goed) voor Nederlandse clientèle in Nederland/Spanje. Sinds najaar 2005 is hij gevestigd in Villajoyosa, en houdt hij tevens kantoor in Alfaz del Pi, van waaruit hij Nederlandse particulieren en ondernemers in heel Spanje bedient.

Er zijn van zijn hand juridische artikelen verschenen in o.a. HALLO Weekblad & De Week aan de Costa Blanca.


Samuel Totays is oud-secretaris (2011-2013) van de Nederlandstalige Businessclub Costa Blanca.

Samuel Totays is sinds augustus 2016 voorzitter van het Comité Herdenkingen 4 mei & 15 augustus Costa Blanca.

Samuel Totays houdt bij de Nederlandse verenigingen in Spanje lezingen over erfrecht en afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 2007 o.a. bij Ciudad Patricia, de verenigingen in Denia, Jávea, Calpe, Altea, Alfaz del Pi, Torrevieja, Alicante/San Juan, Mazarrón, bij de gemeente La Nucia en bij Probus Costa Blanca.

Samuel Totays op LinkedIn